perinatale psychologie  TIME TO TALK

begeleiding & coaching voor vrouwen van zwangerschapswens tot 2 jaar postpartum.

Een kind krijgen is niet alleen fysiek een krachttoer. Ook mentaal is het een van de meest intense ervaringen in je leven. Het is niets minder dan een existentiële gebeurtenis, waarvan de impact vaak onderschat wordt.

Samen met je kind, krijg je er ook een hoop - vaak tegenstrijdige - gevoelens, noden en verlangens bij. Er verandert veel: je relatie, je sociaal leven, je werk, je waarden,... Het vraagt tijd om uit te zoeken hoe je nieuwe realiteit eruit ziet en wat jij daarin belangrijk vindt.

Jolien begeleidt & coacht vrouwen tijdens hun zwangerschap en de eerste jaren erna. Vanuit haar achtergrond als psychologe duidt ze wat je ervaart en reikt ze je manieren aan om weer meer vertrouwen te krijgen in jezelf en je keuzes.

aanbod voor of tijdens de zwangerschap

Ook in de prenatale fase kan je als toekomstige ouder al werken aan je mentale welzijn. Door open te praten over wat er door je heen gaat en in te gaan op je vragen en bezorgdheden, zal je je vlotter kunnen aanpassen aan je nieuwe rol.

Hoe beeld je je de komende maanden en jaren in? Hoe liep je traject bij eerdere zwangerschappen en bevallingen? Voel je je onzeker over wat er op je af komt?

Op termijn kan je bij Time To Talk ook terecht voor prenatale infosessies en workshops, met focus op mentaal welzijn tijdens en na je zwangerschap.

"Je kan een hoop babyspullen in huis halen, je diepvries vullen en de geboortekaartjes bestellen. Maar er is natuurlijk meer dan enkel het praktische. En ook op die meer onvoorspelbare en psychologische aspecten kan je je voorbereiden"

aanbod na de bevalling

kort na de bevalling

Je bevalling is achter de rug. Misschien liep alles relatief vlot, misschien was het een heftige ervaring die je graag een plaats zou willen geven. Veel tijd om te bekomen is er niet. Je begint - vaak met weinig slaap - aan een steile leercurve: hoe zorg ik voor dit kindje, en voor mezelf?

Voelt het alsof je veel minder onder controle hebt, of net veel meer onder controle moet houden? Slepen de 'babyblues' bij jou langer aan dan twee weken? Vloeien de dagen en de nachten in elkaar over, zonder dat je je ooit echt rust vindt?

Bij Time To Talk kan je de eerste weken na je bevalling terecht voor een consult en eventueel een screening op postnatale depressie; als dat nodig is, verwijs ik je door naar meer gespecialiseerde zorgverleners.


"Vergeet niet te ademen, tijdelijk over te schakelen op Ma Flodder-modus en alle hulp te aanvaarden. Glamour en glitter komt wel weer terug, maar nu even niet" - berichtje dat ik kreeg na de eerste nacht thuis met de tweeling.


Tijdens de eerste jaren als mama

Enkele maanden na je bevalling kom je stilaan weer 'boven water'. Mensen lijken ervan uit te gaan dat je je draai hebt gevonden en dat je je verschillende rollen vlot combineert. Maar dat is niet per se het geval.

Lukt het je om je eigen grenzen te bepalen en te bewaken? Misschien ervaar je wel fysieke klachten, zoals hyperventilatie of spanningshoofdpijn? Heb je het gevoel dat je nog wat zoekt naar je nieuwe identiteit, thuis of op het werk? Voelt het goedbedoelde advies van je eigen ouders warm aan of brengt het je vooral in de war?

Time to Talk begeleidt je in je zoektocht naar een betere work life balance of met andere (professionele) vraagstukken. Ik zoek mee naar manieren om je energiepeil te boosten, bewustere keuzes te maken en aan echte, duurzame zelfzorg te doen. Afhankelijk van je hulpvraag kan je hiervoor bij mij terecht met loopbaancheques.


"We become responsible adults when we become disobedient daughters. When we finally realize that the best way to honor our parents is to trust fully the women they raised: Ourselves." -

Glennon Doyle in Untamed


over Jolien

Ik ben Jolien.

Ik ben master in de Psychologie, Professioneel Coach en Perinatale Counselor.

En ik ben ervaringsdeskundige: op minder dan twee jaar tijd kreeg ik 3 kinderen, waaronder een tweeling. Een gigantische aanpassing, waar ik serieus mee worstelde. Ik ben ook hoogsensitief, waardoor prikkels extra hard binnenkomen. Overtuigd dat ik alle ballen in de lucht moest houden (en dat er zeker geen gat in mijn cv mocht vallen), ging ik al snel over mijn fysieke en mentale grenzen.

Het was duidelijk dat ik bepaalde keuzes moest maken om een leven te creëren dat beter aansloot bij wat ik nodig heb en belangrijk vind. Ik werkte aan mijn mentale en fysieke gezondheid, met professionele hulp. Ik ging weer studeren, volgde verschillende opleidingen en besloot om Time to Talk op te starten.

Ik wil vrouwen begeleiden doorheen de wild ride die het moederschap is. We zoeken niet de weg 'terug' naar hoe het was, maar het vertrouwen om deze nieuwe weg in te slaan.

Opleidingen en erkenningen

  • Master in de Arbeids- en Organisatiepsychologie (VUB, 2012)

  • Professional Certified Coach (PCC-ICF) via Coaching The Shift (2020)

  • Perinatale Counselor (Centrum voor Perinataal Psychisch Welzijn, 2020)

  • Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) Training (8 weken, 2015)

  • Coachen op Perfectionisme (Better Minds at Work, 2021)

Aangesloten bij erkend loopbaancentrum Mindful Work & Life

FAQ

Je bent psycholoog, coach, perinataal counselor en loopbaanbegeleider. Waaraan mag ik me dan verwachten tijdens onze gesprekken?

De methodieken die ik gebruik zijn afhankelijk van de situatie. In het algemeen hanteer ik de coachende houding: ik ben opgeleid om niet alleen te coachen op het niveau van gedrag en competenties, maar ook en vooral op het niveau van waarden en overtuigingen, identiteit en missie. Door op deze niveaus te werken kom je tot duurzame verandering.

Mijn uitgangspositie is dat jij expert bent over jezelf en je leven, maar dat je daarin misschien even de weg kwijt bent. Door actief te luisteren en krachtige vragen te stellen, proberen we te achterhalen waar het écht over gaat. Ik koppel opgemerkte patronen terug, en zal, in volle empathie, al eens je gedachten challengen. Ik geloof erg in het doelgerichte en empowerende karakter van coaching, en zet hier ook op in tijdens mijn gesprekken.

Daarnaast beschik ik over de nodige kennis, vaardigheden en oefeningen m.b.t. de perinatale transitiefase en de (arbeids)psychologie, waardoor ik ook aan wetenschappelijk onderbouwde psycho-educatie en loopbaanbegeleiding kan doen

Hoeveel kost een traject?

Ik vraag 75 euro voor een gesprek van 60-75 minuten. Sommige mutualiteiten bieden een terugbetaling aan. Je kan hiervoor best je eigen ziekenfonds contacteren. Je kan bij Time To Talk ook terecht met loopbaancheques (indien je hulpvraag gaat over je huidige of gewenste loopbaan). Klik hier voor meer informatie over loopbaancheques (link maken)

Werk je met 1 of 2 sessies of is het een langer traject?

Dit hangt af van de hulpvraag. Tijdens de zwangerschap of meteen na de bevalling kan het bvb zijn dat je weer verder kan na 1 of 2 gesprekken.

De praktijk leert me dat in de periode "tot twee jaar na de geboorte" de meeste cliënten een 6-tal sessies (soms meer) verkiezen, en dat sommigen ook weer terugkeren (bvb een nieuwe zwangerschap, willen anticiperen op opnieuw een moeilijke postnatale periode bij een tweede zwangerschap, loopbaanvraagstuk in combinatie met groter wordend gezin,...).

Idealiter laten we 2 à 3 weken tussen twee gesprekken zodat je de opgedane inzichten wat kan laten inzinken en je aan de slag kan met korte oefeningen. Anderzijds blijft op die manier alles helder in het hoofd (ja, die zwangerschapsdementie duurt langer dan de zwangerschap ;-) ) en kunnen we dus meer bereiken dan wanneer we meer tijd zouden tussen laten.

Wat als ik (nog) andere hulp nodig heb dan de jouwe?

Ik hecht veel belang aan georganiseerde zorg en accurate doorverwijzing. Als ik een psychiatrische problematiek (depressie, persoonlijkheidsstoornis,...) vermoed, verwijs ik je door naar een klinisch psycholoog of psychiater. Ik spreek mijn netwerk aan (ook kinesisten, lichaamsgerichte therapeuten, ...) en verwijs je enkel door naar professionele, ervaren mensen wiens aanpak ik vertrouw.

Mijn kind is al geen peuter meer. Kan ik ook bij jou terecht?

Zeker. Ik gebruik 'twee jaar postpartum' omdat de transitieperiode doorgaans tot dan loopt. Maar natuurlijk kunnen er nadien ook nog mentale vraagstukken en obstakels opduiken, die we samen kunnen aanpakken.


afspraak maken

opgelet : consultaties bij Jolien zijn énkel via video of in de praktijk in Antwerpen (geen live consultaties in de praktijk in Leuven). De ervaring leert ons dat online consultaties heel erg positief worden ervaren door cliënten. 

Een afspraak kan telefonisch gemaakt worden: 0494/64.88.89 of online via de website www.timetotalk.be